Andalusianpodenco

Andalusianpodenco (Podenco andaluz)

Podenco

Podenco andaluz eli andalusianpodenco on eteläespanjalainen, metsästykseen käytettävä alkukantainen rotu. Se on rungoltaan solakka ja vinttikoiramainen. Korvat ovat suuret, pystyt ja kolmiomaiset. Pää on kartion muotoinen ja kuono on kapea. Häntä on pitkä. Turkki on väriltään punainen, kanelinruskea tai valkoinen. Valkoisilla yksilöillä voi olla värillisiä läikkiä. Karvanlaatuja on kolme: sileä-, karkea- ja pitkäkarvainen.

Andalusianpodencot ovat oppivaisia, uskollisia ja erittäin ihmisystävällisiä. Ne kiintyvät omaan isäntäänsä tai emäntäänsä syvästi. Varsinkin tapauksissa, joissa aikuinen podenco tulee uuteen kotiin, on omistajan oltava erittäin huolellinen suhteen luomisessa. Siihen on käytettävä tavallista enemmän aikaa. Aikuisten podencojen tiedetään vaeltaneen satoja kilometrejä päästäkseen takaisin alkuperäiseen kotiinsa.

Podencoilla on niin voimakas, sisäsyntyinen metsästysvietti, että ne eivät usein tarvitse minkäänlaista metsästyskoulutusta. Siksi myös kotona asuvat podencot saattavat singahtaa vapaana ollessaan esimerkiksi jänisten perään. Luoksetulon harjoitteluun on tämän takia käytettävä paljon aikaa ja sen kunnollinen opettaminen vaatii kärsivällisyyttä. Saaliin jäljittämisessä podencot käyttävät niin haju-, näkö-, kuin kuuloaistiaan. Podencot rakastavat vinttikoirien tavoin juoksemista ja tarvitsevat paljon liikuntaa päivittäin. Niitä ei kuitenkaan pidä päästää vapaaksi muualla kuin turvallisessa koirapuistossa, josta ne eivät voi karata riistan perässä autojen alle. Podencot sopivat aktiiviseen perheeseen.

Itsenäisyys on podencojen yksi erityispiirre. Vaikka ne ovatkin oppivaisia, ne tekevät temppuja ja muita asioita, jos niitä itseä huvittaa. Podencon omistajan onkin käytettävä mielikuvitusta, jotta saa koiran kuvittelemaan, että se tekee asioita omasta halustaan.

Näitä kauniita koiria on useita eri kokoja. Pienimmät nartut voivat olla vain hieman yli 30 cm korkeita ja suurimman tyypin urokset voivat kasvaa jopa 65 cm korkeiksi.

podencoKarkea