Ohjeita kotiutumiseen

Ohjeita koiran ottajalle

Koirat luovutetaan koirien luovutuspaikassamme. Emme siis luovuta koiria lentokentällä, vaan yhdistyksen edustajat noutavat koirat sieltä luovutuspaikkaan.

Edustajamme tarkistaa, että koiralla on kaikki kunnossa, käy omistajan kanssa paperit läpi ja tarkistaa koiran mikrosirun sekä passin. Häneltä kannattaa kysyä mahdollisesti mieltä askarruttavia asioita. Toivomme myös, että uusi omistaja on oma-aloitteisesti yhteydessä yhdistykseen ja kertoo, miten elämä kotona on lähtenyt käyntiin. Ota yhteyttä heti, mikäli jokin asia vaivaa mieltäsi tai ilmenee ongelmia. Yhdistys on aina valmis auttamaan ongelmatilanteissa, joten meihin kannattaa olla yhteydessä.

Tullessasi noutamaan koiraa, ota mukaasi kaksi hihnaa, panta sekä valjaat. Flexit ovat kiellettyjä, koska ne eivät ole luotettavia ulkoiluvälineitä. Koira saattaa lennon jälkeen olla stressaantunut ja karkuherkkä, joten on hyvin tärkeää pitää se huolellisesti kiinni. Jos kotimatka on pitkä, olisi hyvä varata mukaan myös vesikuppi ja vettä sekä autoon viltti koiraa varten. Myös jokunen koiran makupala tai vastaava olisi hyvä varata mukaan: jos koira on arka, sen saa houkuteltua niillä esim. autoon helpommin

Kotiin tulo ja perheenjäseniin tutustuttaminen

Koiran tulisi saada rauhassa tutustua uuteen kotiinsa ja perheenjäseniin. Lapsille on hyvä painottaa jo etukäteen, ettei koiran luo voi rynnätä, sitä ei voi mennä halailemaan tai muuta sellaista, vaan sen tulee saada tutustua omin ehdoin pikkuhiljaa, ei missään nimessä pakottamalla. Jos kotona on jo muita koiria, kerää luut, lelut ja kaikki muutkin mahdolliset riidanaiheuttajat pois lattioilta. Järjestä koirien ensitapaaminen kodin ulkopuolella, ja siirtykää sitten yhdessä sisälle.

Lentomatka on koirille valtava stressi ja jokainen koira reagoi matkustamiseen yksilöllisesti. Joka tapauksessa koira ei ole heti kotioloissa oma itsensä. Anna siis koiran olla kotona aluksi ihan rauhassa, että se voi haistella uuden kodin jokaisen nurkan, tutustua paikkoihin ja kodin muihin asukkaisiin. Koirat ovat yksilöllisiä, toiset sopeutuvat nopeasti ja toisilla taas voi mennä hyvinkin pitkään, eli kärsivällisyyttä tarvitaan.

Tarhalta tulevat koirat eivät välttämättä ole olleet koskaan kotioloissa, vaan eläneet kadulla ja tarhalla, joten melkein kaikki asiat ovat koiralle uusia (esim. TV, imuri, peilit jne.), ja ne saattavat aluksi tuntua koirasta jopa pelottavilta. Koiran peloista ei kannata tehdä numeroa, koska koiran lohdutteleminen pahentaa pelkotiloja. Valtaosa koirista ei myöskään ole heti sisäsiistejä. Joskus koiran kanssa voi joutua aloittamaan sisäsiisteysharjoittelut kuin pienen pennun kanssa ja lattialle kannattaa laittaa sanomalehtiä.

Toisinaan matkasta stressaantunut koira voi olla pissaamatta hyvinkin pitkään, jopa yli vuorokauden. Tästä ei kannata säikähtää vaan rauhallisesti kävelyttää koiraa ulkona usein ja antaa sen haistella muiden koirien merkkejä. Lennon jälkeen vatsakin saattaa olla hieman sekaisin, joten varaudu siihen että tarpeet saattavat tulla sisälle, kun koira alkaa rentoutua.

Loishäätö
Kauttamme Suomeen tulevat koirat on madotettu tarhalla. Koirat on kuitenkin syytä madottaa uudelleen, kun ne saapuvat Suomeen. Tätä varten kannattaa antaa Axilur-niminen valmiste, joka annetaan koiralle kahden viikon kuluttua passissa ilmoitetusta päivämäärästä, ja jos perheessä on muita koiria, tulee kaikki koirat madottaa samaan aikaan. Kaksi viikkoa Axilurin antamisesta koira madotetaan vielä Dronbits-valmisteella, joka on kerta-annos. Tarhalla annettava madotus ei aina riitä. Jos huomaat että koiralla on matoja uusi matolääkitys kolmeen kertaan kahden viikon välein ja muistathan kerätä koirasi jätökset.

Pesu
Mikäli mahdollista, niin koira kannattaa pestä heti, kun se on saapunut Suomeen. Koirat saavat tarhalla ulkoloishäädön, joka on voimassa 4 (NexGard) tai 12 viikkoa (Bravecto) valmisteesta riippuen.

Yleisesti
Koira kannattaa tarkastaa huolella, koska monilla koirilla on korva- ja silmätulehduksia sekä yskää. Tarkista myös mahdolliset steriloinnista/kastraatiosta johtuvat tikit ja poistata tikit eläinlääkärillä mikäli ne eivät ole sulanneet. Kynnet on syytä myös leikata. Koira on hyvä käyttää eläinlääkärin tarkistettavana, jos katsot sen tarpeelliseksi.

Ruokailu
Koirat syövät tarhalla kuivamuonaa. Niillä voi olla ripulia, kun ne tulevat Suomeen. Tähän voi antaa Aptus tehobaktia, joka on koirien suolistotoiminnan tasapainottamiseen tarkoitettu maitohappobakteerivalmiste. Koiran ruoka onkin syytä valita huolella. Jos tuntuu, että koiran vatsa ei kestä kuivamuonaa, olisi hyvä tarjota aluksi esim. keitettyä (tummaa)riisiä, hieman raejuustoa sekä jauhelihaa tai kanaa pieniä annoksia useamman kerran päivässä.

Koiran liikunta
Koska koirat eivät välttämättä pääse lenkille tarhalla, koirien kunto ja lihakset voivat olla huonossa kunnossa. Aloita ulkoilu varovasti ja pienillä kävelylenkeillä. Kun koiran lihakset vahvistuvat ja se saa kunnon ravintoa, voit lenkittää koiraasi pidempiä matkoja.

Ruokaviraston koirarekisteri
Koirat rekisteröidään yhdistyksen nimiin Suomeen saapuessaan. Yhdistys lähettää luovutussopimusten teon ja käsittelyn jälkeen omistajalle tekstiviestillä varmenteen, jolla omistaja pääsee muuttamaan omat yhteystietonsa koiran tietoihin rekisterissä.

Katso myös: Usein kysyttyä