Usein kysyttyä

Usein kysyttyä löytökoirista ja niiden käyttäytymisestä

Kun ollaan hankkimassa koiraa, varsinkin ensimmäistä rescuekoiraa, on erittäin luonnollista, että mieleen nousee kaikenlaisia kysymyksiä terveyteen, ruokintaan ja ennen kaikkea käyttäytymiseen liittyen. Moni asia ihmetyttää tulevaa koiraperhettä, ja mielestämme se osoittaa suurta vastuuntuntoa, jos perheessä yritetään ottaa selvää asioista ja varautua kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaankin. Kun perustukset ovat tukevat ja toimintasuunnitelma hanskassa, itse rakentaminen voidaan aloittaa.

Voi olla hankalaa ellei täysin mahdotonta ymmärtää Espanjan koiratilannetta, syitä koirien hylkäämisten suureen määrään tai sitä, millaisia koiria tarhoilla on. Siksipä lienee syytä hieman valottaa näitä asioita.

Koirien hylkääminen Espanjassa – syyt, tavat ja tarhat

Suomessa suuri ongelma on esineellistetty ja alennettu kissa. Kesäkissoja päätyy löytöeläinkoteihin paljon joka vuosi. Suomessa ei kuitenkaan ole koskaan ollut koirienhylkäämiskulttuuria, jossa koiraa pidetään esineenä, jonka voi hylätä kadulle tai koiratarhalle esimerkiksi, kun koira ei olekaan heti tullessaan sisäsiisti tai tuhoaa paikkoja, perhe muuttaa uuteen asuntoon, perheeseen syntyy vauva, koira kasvaakin arvioitua isommaksi, koiran väri riitelee verhojen kanssa (kyllä, tämä on tositapaus), tai perhe lähtee lomamatkalle. Syitä ja selityksiä perheenjäsenen hylkäämiseen löytyy yhtä monia kuin hylättyjä koiria. Koirien helppoa hylkäystä saattaa selittää osaltaan sekin, että Espanjassa koiran voi ostaa halvalla eläinkaupasta. Myös pentutehtailu rehottaa. Koirat ovat kulutustavaraa.

Oma lukunsa ovat metsästykseen käytettävät kauniit ja uskolliset podencot ja galgot, joita pidetään usein puulaatikoissa tai ketjuissa koko niiden elämän ajan. Pahimmillaan metsästyskoirat elävät pimeissä bunkkereissa metsästyskauden ulkopuolella. Kun niistä ei ole enää jostain syystä hyötyä metsästäjälle, niitä ammutaan, hirtetään, poltetaan, heitetään liikkuvasta autosta moottoritielle, potkitaan tai hakataan kuoliaaksi tai näännytetään nälkään. Vähänkin hyödyttömien tai vanhojen eläinten kiduttaminen on Espanjassa erittäin yleistä.

Vaikka Espanjassa ollaan eläinten kohtelussa edelleen hyvin barbaarisella tasolla monin paikoin, maa on onnistunut siivoamaan julkisivuaan kulkukoirista ottamalla niitä kiinni vuosien ajan ja toimittamalla niitä kuntien ylläpitämille tappotarhoille. Niinpä tavallinen turisti ei nykyään saata esimerkiksi Aurinkorannikolla nähdä yhtäkään kulkukoiraa. Koirien nopea toimitus tarhoille on johtanut siihen, että varsinaisia kadulla koko elämänsä eläneitä katukoiria ei Espanjassa ole enää juurikaan. Nyt valtaosa kaduilta löytyvistä, hylätyistä koirista on heitetty ulos suoraan perheistä esimerkiksi jollakin edellä mainitulla syyllä.

Espanjassa toimii myös joukko hyviä, yksityisiä koiratarhoja, jotka toimivat lahjoitusvaroin. Monet näistä tarhoista hakevat koiria tappotarhoilta sen lisäksi että koiria hylätään niiden porteille suoraan. Yksityisillä tarhoilla koirat hoidetaan kuntoon ja niille yritetään etsiä uusia koteja yhteistyössä useiden eurooppalaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. Espanjan Katukoirat ry tekee yhteistyötä kahden tällaisen tarhan, Triple A:n ja Los Barrioksen, kanssa.

Koiratarha – elämän muutos

Kun koira tulee hylätyksi ja se joutuu tarhalle, se kokee järkyttävän elämänmuutoksen. Ympärillä on kymmenittäin tai sadoittain vieraita koiria, hakkua ja melua, outoja ihmisiä, tilan ahtautta, ei mahdollisuuksia kävelylenkkeihin tai monesti edes tarpeiden tekemiseen ulos. Tämän epänormaalin ympäristön vuoksi koira saattaa tarhalla käyttäytyä täysin luonteensa vastaisesti. Tarhojen työntekijät havainnoivat koiria ja yhdistyksen edustajat käyvät Espanjassa säännöllisesti tapaamassa koiria ja tutustumassa niihin. Näiden havaintojen perusteella koiran perusluonteesta saadaan yleensä kaikesta huolimatta kohtalaisen hyvä käsitys, mutta yllätyksiä voi tulla. Seuraavassa listaamme yleisimpiä koiranottajien kysymyksiä selityksineen koirien käyttäytymisestä.

Onko koira terve?

Koirien terveyttä seurataan tarhoilla, ja ne käyvät vielä ennen lentoa virkaeläinlääkärin tarkastuksessa. Koirat rokotetaan tarhalla kahdesti ja niistä otetaan tautitestit. Voit lukea lisää sairauksista TÄÄLTÄ. Huomioithan kuitenkin sen, että vasta-ainetestit eivät ole täysin varmoja, ja sen vuoksi suosittelemme sydänmadon sekä leishmanian uusintatestausta Suomessa.

Kerromme adoptoijalle kaikki yhdistyksen tiedossa olevat terveyteen liittyvät seikat. Monesti koiran taustasta ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa. Emme vastaa piilevistä vioista, joita ei ole voitu tarha-aikana eläinlääkärintarkastuksissa havaita. On mahdollista, että koiralla on esimerkiksi jokin vanha ja hoitamatta jäänyt vamma, joka alkaa oireilla myöhemmin elämässä. Pyrimme eläinlääkäreiden kanssa saamaan koiran terveydestä kaiken mahdollisen tiedon, mutta joskus tulee yllätyksiä. Hammashoitoja ei ole mahdollista tehdä tarhalla, ja toisinaan koiran hampaat voivat olla huonossa kunnossa.

Neuvomme ja tuemme omistajaa yllättävissä sairastumistilanteissa, mutta vastuu mahdollisista kuluista kuuluu uudelle omistajalle. Koiran adoptiota harkitsevan tulee varautua mahdollisiin yllättäviinkin eläinlääkärikustannuksiin.

Onko koira sisäsiisti?

Monet tarhojen koirat on hylätty suoraan kodeista. Joskus niiden omistajat tuovat ne henkilökohtaisesti ja kertovat, millaisia ne ovat olleet kotona. Joidenkin koirien mukana saadaan siten tieto, että ne ovat olleet sisäsiistejä. Tarhaoloissa koirat elävät betonipohjaisissa häkeissä. Niillä ei usein ole mitään mahdollisuutta tehdä tarpeitaan muualle kuin häkkiin. Koiran sisäsiisteyttä ei siis voi tarhoilla valitettavasti tarkastaa.

Koirat ovat kuitenkin luonnostaan siistejä eläimiä, eivätkä halua tehdä tarpeitaan esimerkiksi omaan koriinsa. Niinpä monet koirat, kotioloihin päästyään, osoittautuvat joko täysin sisäsiisteiksi tai ainakin auttavasti sisäsiisteiksi. Kaikkien koirien kohdalla on kuitenkin ehdottomasti syytä varautua siihen, että koira EI ole sisäsiisti. Matot kannattaa rullata pois, kun koira saapuu kotiin.

Tarhaoloissa olevilla koirilla voi joskus havaita sisäsiisteyteen viittaavaa käytöstä: kun muutamia koiria ottaa ulos häkistä lenkkeilemään, osa koirista käy välittömästi tarpeilleen samaan tapaan kuin päästessään kotioloissa ulos.

Haukkuuko koira?

Koiratarhoilla koirien haukunta on lähes taukoamatonta. Kun yksi kuulee rasahduksen ja alkaa haukkua, muut yhtyvät siihen. Koirilla on erittäin vähän mahdollisuuksia ihmiskontaktiin, jos vertaa normaalitilanteeseen kotona. Niinpä koirat haukkuvat tarhoilla kiinnittääkseen ohikulkijoiden huomion tai saadakseen makupalan. Ne voivat myös haukkua tylsistymistään. Suuren koiralauman jatkuva haukku on hermostuttavaa ja ahdistavaa. Koirat reagoivat tähän melustressiin kukin tavallaan. Joku saattaa räksyttää taukoamatta ja joku toinen olla hiiren hiljaa nurkassa ahdistuneena.

Tarhalla haukkuva koira ei välttämättä hauku kotona rauhallisissa oloissa ollenkaan. Tarhalla hiljainen ja ahdistunut koira muuttuu kotona usein reippaammaksi.

Sitä, haukkuuko koira kotona, on tarhalla mahdotonta arvioida. Kun päättää ottaa koiran, ihan minkä tahansa, mistä tahansa, on uuden omistajan syytä varautua siihen, että koira saattaa haukkua. Edes haukkumattomiksi mainitut basenji tai whippet eivät ole täysin äänettömiä olentoja.

Koira voi haukkua ollessaan peloissaan, innoissaan, tervehtiessään, puolustaessaan kotiaan tai ihmisiään, ollessaan turhautunut, komentaessaan toista koiraa tai ihmistä, halutessaan jotain jne. Jotkut koirat käyttävät ääntään kommunikoinnissa enemmän kuin toiset. Jos koiralla esiintyy kotona joissain tilanteissa häiritsevää haukkumista, syy on yritettävä selvittää. Sitten tilanteeseen voidaan puuttua harjoituksilla ja koulutuksella.

Koiran kuvauksessa lukee, että se on arka tai ujo. Pitääkö huolestua?

Jotkut koirat ahdistuvat tarhalla olosta valtavasti. Ne saattavat mennä aivan lukkoon ja kieltäytyä syömästä, ihmiskontakteista tai muiden koirien lähestymisyrityksistä. Aralla koiralla saattaa olla edellisen elämänsä ihmisistä ikäviä kokemuksia. Se on saatettu paiskata autosta moottoritielle, sitä on saatettu potkia ja jahdata. Se on voinut kokea pelkoa ja uhkaa ihmisten taholta. Kun arkaa koiraa arvioidaan, yritetään samalla havainnoida onko se esimerkiksi arka, mutta utelias, arka ja alistuva tai arka ja vihamielinen. Koira, joka on arka, mutta utelias, eli toisin sanoen ujo, on yleensä kotona aika helppo saada rohkaistumaan. Samoin arka ja alistuva. Arka ja vihamielinen koira teettää yleensä enemmän töitä, mutta kokenut koiranomistaja voi kotioloissa sellaisestakin ajan ja ymmärryksen avulla kuoria aivan kelvollisen ja tasapainoisen eläimen. Yhdistys käyttää tarhoilla paljon aikaa siihen, että adoptio-ohjelmaan valittaisiin vain potentiaalisiksi katsotut koirat. Emme halua tuoda ongelmakoiria Suomeen.

Monesti tarhalla ahdistuvat koirat yritetään saada kotihoitoon. Tietynlaiset herkät koirat eivät kerta kaikkiaan kestä tarhalla oloa ja voivat mennä siellä peruuttamattomasti sekaisin tai menehtyä masennukseen.

Onko koiralla traumoja? Pelkääkö se esimerkiksi lapsia, miehiä tai muita koiria?

Hylättyjen, kadulta löytyneiden koirien taustoista ei tiedetä yleensä yhtään mitään. Niillä voi olla takanaan hyvää, harmonista perhe-elämää tai pakokauhun, nälän ja kivun täyttämä selviytymistaistelu. Tarhoilla pystytään koirien pelkoja havainnoimaan vain erittäin rajallisesti, jos ne eivät ole selvästi pinnalla. Jotkut tarhalla aikuisia ihmisiä kohtaan mukavasti käyttäytyvät koirat voivat pelätä lapsia. Lapsiin suhtautumista on tarhalla vaikeata testata. Adoptoimme koiria alle kouluikäisten perheisiin vain harkinnanvaraisesti. Tähän harkintaan vaikuttaa esimerkiksi se, onko perheessä jo ennestään koira, ja miten lapsi on opastettu toimimaan sen kanssa.

Miehien hakkaama koira voi sietää tarhalla miespuolista työntekijää, jos muutakaan ihmiskontaktia ei ole saatavilla. Kotona sen miespelko saattaa ottaa yllättäen vallan. Tarhalla pitempään ollut koira voi olla enkeli tuntemilleen ihmisille, mutta kotona se saattaakin pelätä vieraita. Jos muut koirat ovat kiusanneet koiraa tarhalla, se saattaa pelätä kotioloissa samalta näyttäviä koiria

Koiran pelot saattavat nousta pintaan aivan yhtäkkiä jonkin äänen, tilanteen, tai ihmisen tekemän eleen vuoksi. Kun koira on ensimmäisiä viikkoja ja kuukausia kotona, sen käytöstä tulee tarkkailla huolellisesti, jotta sen mahdollisista peloista ja kokemuksista saataisiin mahdollisimman paljon tietoa.

Eräskin koira pelkäsi aluksi kovasti miehiä ja sai kauhukohtauksen, kun miehellä oli luuta kädessään. Koiraa on ehkä jahdattu luudalla ja tekijä on ollut mies. Sama koira pelkäsi todella paljon myös isoja, liikkuvia autoja. Se on varmasti joutunut väistelemään niitä katuelämänsä aikana. Jotkut koirat pelkäävät hissiä, portaita tai televisiota. Joillekin rapusta kuuluvat äänet aiheuttavat hermostumista ja pelkoa. Näihin asioihin koira kuitenkin tottuu yleensä varsin nopeasti.

Osaako koira kulkea hihnassa? Onko se remmirähjä?

Hihnakäytöstä voi olla vaikea testata. Tarhoilla on sadoittain koiria ja työntekijöitä yleensä vain muutama. Isommat koirat pääsevät lenkeille ehkä kerran viikossa, kun vapaaehtoiset ulkoiluttajat vievät niitä. Koirilla ei lenkin aikana välttämättä kuitenkaan käytetä hihnoja – Espanjassa koiria pidetään usein vapaina. Pieniä koiria ei saateta lenkittää ollenkaan; ne vain jaloittelevat tarhan alueella. Kun yhdistyksen edustajia on tarhalla, he vievät koiria pois tarhalta kävelylle ja aidatulle alueelle, jossa ne voivat purkaa energiaa. Koiriin yritetään tutustua mahdollisimman tarkoin olosuhteiden tarjoamissa puitteissa. Usein lenkkipolulla tulee muita lenkittäjiä vastaan, ja hihnakäytöksestä voi näin saada jonkinlaista osviittaa.

Puolustaako koira ruokaansa, luitaan tai lelujaan?

Koirat ruokitaan tarhoilla ruoka-automaateista tai suurista kupeista. Kun häkissä on monta koiraa, sinne ei voi heittää leluja tai luita, koska se aiheuttaa useimmiten vakavan tappelun. Koiratarhalla koirat joutuvat kilpailemaan kaikesta keskenään. Niillä ei ole mitään omaa; ei omaa petiä, ei omia leluja, ei puruluita, ei omaa rauhaa, eikä omaa ihmistä.

Kun koira pääsee kotiin, se saattaa aluksi puolustaa ruokaansa tai lelujaan. Sillä on viimeinkin jotain omaa ja koiratarhan trauma takaraivossa, joten ei ihme, jos se takertuu vimmalla edes johonkin. Aluksi ruokailu onkin viisainta rauhoittaa, että koiralle tulee selväksi, ettei sen ruokia olla anastamassa. Jos koira vaikuttaa takertuvan esimerkiksi luihin tai leluihin ja puolustavan niitä, voi olla viisasta olla antamatta luita tai leluja aluksi ollenkaan. Jos ruoka-aggressio ei kotiutumisen myötä hellitä, kannattaa ottaa yhteyttä koirakouluttajaan.

Koira saattaa myös ahmia ruokansa ja vaikuttaa koko ajan nälkäiseltä. Tämä on yleistä varsinkin, jos koira on laiha ja joutunut näkemään nälkää. Koiran riittävä ravinnon saanti on turvattava, mutta sen ruokkiminen on osattava myös lopettaa. Koiraa ei ole hyvä ylen syöttää. Koiran jatkuvaa, kerjäävää katsetta on pystyttävä vastustamaan. Koira saattaa myös säikkyä kupillaan pienintäkin liikettä ja singahtaa pakosalle tai napsia suun täyteen ruokaa ja juosta muualle syömään. Silloin kannattaa rauhoittaa koiralle oma ruokintapaikka, jossa sitä ei kukaan häiritse. Ajan kanssa koira huomaa, että syöminen on turvallista.

Minkä luonteinen koira pohjimmiltaan on?

Koiran varsinainen luonne paistaa yleensä tarhallakin läpi melko hyvin. Tarhojen työntekijät ovat kokeneita koirien arvioijia. He laativat koirista ensimmäiset kuvaukset. Useimmat koirat ovat kilttejä ja ihmisrakkaita olentoja, vaikka olisivat joutuneet kokemaan kovia. Kun yhdistyksen edustajat menevät tarhalle tutustumaan koiriin, he arvioivat koirat käyttäen ”suomalaista” silmää ja tuntumaa. Espanjan Katukoirat Ry haluaa minimoida lemmikeiksi sopimattomien koirien tuonnin, ja yhdistää oikean perheen oikean koiran kanssa ja siksi koirien arviointiin paikan päällä käytetään mahdollisimman paljon aikaa.

Kuitenkin koiran pohjimmainen luonne tulee kunnolla esiin vasta kotioloissa. On hyvä muistaa, että monesti käytös muuttuu kotona. Omistajalla on tuhannen taalan paikka ohjata käytöstä toivomaansa suuntaan, kun muistaa tarjota koiralle tasapainoisessa suhteessa rajoja sekä rakkautta. Rauhallisuudella ja kärsivälisyydellä saadaan hyviä tuloksia, ja saavutetaan koiran luottamus. Toivomme jokaiselta kodilta pitkäjänteisyyttä uuden koiran saapuessa.