Andalusianpodenco

Andalusianpodenco (Podenco andaluz)

Podenco

Podenco andaluz eli andalusianpodenco on eteläespanjalainen, metsästykseen käytettävä alkukantainen rotu. Adoptoimme koiria alueilta, joilla metsästäjät käyttävät työvälineinään juuri andalusianpodencoja, ja sen vuoksi tarhoillamme enemmistö podencoista on juuri niitä. Podencot ovat sitkeitä työkoiria, joilla on monesti voimakas riistavietti.

Andalusianpodencot ovat oppivaisia, uskollisia ja erittäin ihmisystävällisiä. Podencoja yhdistävä piirre on myös peruskiltteys. Hyvin harvoin tarhoilla tapaa ihmiselle vihamielistä yksilöä. Podencot ovat rankasta menneisyydestä huolimatta hyvin sopeutumiskykyisiä, ja niitä voidaan yleensä sijoittaa myös muualle kuin omakotitaloon asumaan. Tosin oma aidattu piha helpottaa huomattavasti podencon pitämistä.

Podencot kiintyvät omistajaansa syvästi. Varsinkin tapauksissa, joissa aikuinen podenco tulee uuteen kotiin, omistajan on oltava erittäin huolellinen suhteen luomisessa. Podencot ovat herkkäsieluisia, ja tarhaoloissa reipas koira saattaa alkuvaiheessa kotioloissa vaikuttaa hyvinkin aralta ja pelokkaalta. Silloin on tärkeää muistaa antaa koiralle tilaa ja aikaa sopeutua valtavaan elämänmullistukseen. Podencojen perusominaisuus herkkyyden lisäksi on uteliaisuus. Sen vuoksi aremmankin yksilön uteliaisuus lopulta voittaa uudessa ympäristössä, kunhan sitä ei lähdetä painostamaan ystävyyteen.

Podencoilla on niin voimakas, sisäsyntyinen metsästysvietti, että ne eivät usein tarvitse minkäänlaista metsästyskoulutusta. Siksi myös kotona asuvat podencot saattavat singahtaa vapaana ollessaan esimerkiksi jänisten perään. Luoksetulon harjoitteluun on tämän takia käytettävä paljon aikaa ja sen kunnollinen opettaminen vaatii kärsivällisyyttä. Myös hihnalenkillä podencot ovat jatkuvasti tarkkaavaisina, ja saattavat sinkoilla ja kiljahdella villieläinten tai vaikkapa vain perhosten perään. On hyvä muistaa, että podencot ovat taitavia ja sitkeitä työkoiria, ja kotiolosuhteissa niille on pystyttävä tarjoamaan tyydyttävää tekemistä.

Saaliin jäljittämisessä podencot käyttävät niin haju-, näkö-, kuin kuuloaistiaan. Podencot rakastavat vinttikoirien tavoin juoksemista ja tarvitsevat paljon liikuntaa päivittäin. Usein nuoret podencot tarvitsevat vapaanajuoksemista päivittäin. Niitä ei kuitenkaan pidä päästää vapaaksi muualla kuin turvallisessa koirapuistossa. Myös puistoissa on oltava tarkkaavaisena, koska jotkut podencot ovat taitavia kiipeämään verkkoaitaa pitkin ja niiden ponnistusvoima saattaa yllättää helposti. Nenänkäyttö on podencoille tärkeää. Podencolle ei ole välttämättä merkittävää lenkin pituus, vaan se, millaisessa ympäristössä liikutaan. Kaupunkikävelykoiriksi podencoista ei yleensä ole. Podencot sopivat aktiiviseen perheeseen. Ulkona niiden sisäinen metsästäjä herää eloon. Sisällä podencot ovat pehmeissä paikoissa makoilevia nautiskelijoita. Ne ovat olemukseltaan melko kissamaisia, eikä ole harvinaista löytää podencoa torkkumasta vaikkapa omistajan olkapäältä.

Podencon omistajalla on hyvä olla ainakin ripaus huumorintajua. Podencot ovat humoristisia koira, ja tuottavat omistajalleen paljon iloa kekseliäisyydellään. Toisinaan niiden nokkeluus voi myös vaatia omistajalta kärsivällisyyttä, koska esimerkiksi nuori yksilö voi innostua kotioloissa maistelemaan kaikenlaisia tavaroita, ja se saattaa tavoitella haluamiaan asioita hyvinkin yllättävistä paikoista. Kotona podencot saattavat myös keksiä erilaisia jekkuja, eikä ole tavatonta, että podenco läpsäisee kujeilevin silmin omistajaa tassulla ja herättää lenkille. Podencot pysyvät leikkisinä vanhuuteen saakka. Mitään vouhottajia ne eivät kuitenkaan ole, vaan mieluusti lepäävät sisällä, kun taas ulkona ne saattavat päästellä sata lasissa.

Itsenäisyys on podencojen yksi erityispiirre. Vaikka ne ovatkin oppivaisia, ne tekevät temppuja ja muita asioita, jos niitä itseä huvittaa. Podencon omistajan onkin käytettävä mielikuvitusta, jotta saa koiran kuvittelemaan, että se tekee asioita omasta halustaan. Miellyttämishalu on kuitenkin yksilökohtaista, ja podencon kanssa voi olla ihan mahdollista harrastaa menestyksekkäästi esimerkiksi agilitya tai tokoa. Ne ovat hyvin monitaitoisia ja erittäin älykkäitä koiria.

Podencot ovat rungoltaan solakkia ja vinttikoiramaisia. Korvat ovat suuret, pystyt ja kolmiomaiset. Pää on kartion muotoinen ja kuono on kapea. Häntä on pitkä. Turkki on väriltään punainen, kanelinruskea tai valkoinen. Valkoisilla yksilöillä voi olla värillisiä läikkiä. Karvanlaatuja on kolme: sileä-, karkea- ja pitkäkarvainen.

Näitä kauniita koiria on useita eri kokoja. Pienimmät nartut voivat olla vain hieman yli 30 cm korkeita ja suurimman tyypin urokset voivat kasvaa jopa 65 cm korkeiksi.

Podencot ovat laumassa toimivia koiria ja laumasieluja. Mietimme aina jokaisen koiran kohdalla tapauskohtaisesti, voiko sitä sijoittaa elämään ainoana koirana. Emme yleensä voi suositella podencoa ensimmäiseksi koiraksi.

podencoKarkea