Multiresistentit bakteerit

 

Antibioottiresistenssi tarkoittaa sitä, että bakteereista tulee antibiooteille vastustuskykyisiä. Tämä johtuu siitä, että antibiootteja käytetään liikaa ja leväperäisesti. Antibioottiresistenttien bakteerien yleistyminen on maailmanlaajuinen ongelma. On arvioitu, että vuonna 2050 kymmenen miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain infektiosairauksiin, koska antibiootit ovat menettäneet tehonsa. Multiresistenttejä bakteereja voidaan todeta ihmisissä, eläimissä ja elintarvikkeissa. Koirille tyypilliset multiresistentit bakteerit ovat MRSP ja ESBL.

MRSP vastaa ihmisen sairaalabakteeria MRSA:ta. MRSP-kantajuuden siirtyminen pysyvästi ihmiseen on epätodennäköistä.
ESBL sen sijaan on bakteerin hankkima ominaisuus ja se on tyypillisimmin E. colissa, joka on yleinen suolistobakteeri. Kantajuus voi siirtyä koirasta omistajaan esimerkiksi naaman nuolemisen yhteydessä.

Espanjan Katukoirat ry on osallistunut Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran (nykyisin Ruokavirasto) riskiryhmätutkimukseen. Evira tutki antibiooteille vastustuskykyisten MRSA- ja ESBL-bakteerien esiintyvyyttä tuontikoirissa. Samalla Evira testasi myös ekinokokkoosin, rabiesvasta-aineet sekä brucella canis -bakteerin.

Yhdistyksen koiria testattiin kahdella eri lennolla. Koirat olivat Triple A:n ja Los Barrioksen tarhoilta. Tuomiemme koirien rabiesvasta-aineet olivat reilusti koholla, mikä kertoo, että koirat ovat asianmukaisesti rokotettuja. MRSA- ja ESBL-bakteereita ei tutkituilta koirilta löytynyt ja ekinokokkoosinäytteet olivat negatiiviset sekä myös brucella canis -näytteet. MRSP-bakteeria ei Evira testannut, koska sen tarttuvuus ihmisiin on hyvin epätodennäköinen. Eviran tutkimus on valmistunut kesällä 2019, ja voit tutustua siihen TÄÄLTÄ.

Toivoisimme saavamme tiedon tuloksista niiltä tuomiemme koirien omistajilta, jotka ovat otattaneet koiriltaan kyseisiä testejä tai osallistuneet Eviran ilmaiseen tutkimukseen, jotta voimme kerätä tietoa tuloksista sekä tehdä tarvittavia toimenpiteitä, jos kyseisiä bakteereja löytyy tai vasta-aineissa on puutteita. Koiran testaaminen tulee tapahtua heti Suomeen tulon jälkeen, koska muuten tartunnan alkuperää ei voida todentaa.

Espanjan Katukoirat ei testaa koirilta tarhalla multiresistenttejä bakteereita. Yhteistyötarhoillamme ei koirille anneta antibiootteja kuin välttämättömissä tilanteissa, ja koirat syövät kuivanappulaa. Yhdistys ei myöskään tarkoituksellisesti tuo Suomeen riskiryhmään kuuluvia koiria.

Seuraavassa tarkempaa tietoa koirille tyypillisistä bakteereista

MRSP (eli metisilliinille resistentti Staphylococcus pseudintermedius)

MRSP-kantajuuden siirtyminen pysyvästi ihmiseen on epätodennäköistä. Oireettoman kantajan kanssa voi elää kotioloissa normaalisti, mutta hyvästä käsihygieniasta kannattaa huolehtia myös kotioloissa. Jos kätesi tahriintuvat eritteistä, pese ne huolellisesti.

Jos lemmikillä on infektio, jonka aiheuttaja on MRSP (ihotulehdus, korvatulehdus, haavatulehdus tms.)

-Käytä infektoituneen alueen hoidossa kertakäyttöhanskoja. Pese kädet hanskojen poiston jälkeen huolellisesti. Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttö on suositeltavaa.
-Laita hoidossa käytetyt sideharsotaitokset, pumpulilaput tms. suoraan jätepussiin.
-Vältä kontakteja muihin koiriin, kunnes infektio on parantunut.
-Käytä kertakäyttöhanskoja, kun puhdistat lemmikkisi korvia, käsittelet sen eritteitä tai hoidat se suuta. Pese kädet huolellisesti hanskojen poiston jälkeen.
-Käytä ruoka- ja juomakippojen pesussa vain siihen tarkoitettua tiskiharjaa ja säilytä se erillään
-On todennäköistä, että perheen muutkin koirat ovat kantajia.

ESBL (eli extended spectrum beta-lactamases)

Ominaisuus on tyypillisimmin E. colissa tai Klebsiellessa. Molemmat ovat yleisiä suolistobakteereja sekä infektionaiheuttajia. On mahdollista, että kantajuus siirtyy lemmikistä omistajaan, etenkin lähikontaktissa (naaman nuoleminen, lemmikki nuolee lautaset jne). Oireettoman kantajan kanssa voi elää kotioloissa normaalisti, mutta hyvästä käsihygieniasta kannattaa huolehtia myös kotioloissa. Jos kätesi tahriintuvat eritteistä (esim. virtsa, uloste, kuola), niin pese ne huolellisesti.

Kun käsittelet sisällä lemmikin ulostetta tai virtsaa, käytä kertakäyttöhanskoja. Imeytä eritteet paperiin, mikä laitetaan suoraan jätepussiin. Pyyhi alue, missä ulostetta/virtsaa oli esimerkiksi Virkon-liuoksella (desinfektioaine). Pese kädet huolellisesti hanskojen poiston jälkeen. Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttö on suositeltavaa. Kerää lemmikin ulosteet ulkoa pois, jotteivat muiden lemmikit ole tartuntavaarassa.

Jos lemmikillä on infektio, minkä aiheuttaja on ESBL-ominaisuuden omaava bakteeri (esim. haavatulehdus tms.)

-Käytä infektoituneen alueen hoidossa kertakäyttöhanskoja. Pese kädet hanskojen poiston jälkeen huolellisesti. Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttö on suositeltavaa.
-Laita hoidossa käytetyt sideharsotaitokset, pumpulilaput tms. suoraan jätepussiin.
-Jos eritteitä on pinnoilla, pyyhi pinnat huolellisesti esimerkiksi Virkonilla.
-Jos kyseessä on virtsatietulehdus, siivoa virtsalammikot sisällä kuten edellä on mainittu.
-Vältä kontakteja muihin koiriin, kunnes infektio on parantunut.
-Älä anna lemmikin nuolla kasvojasi.
-Käytä kertakäyttöhanskoja koskettaessasi lemmikkisi suuta tai peräaukon aluetta, esim. harjatessasi sen hampaita tai pestessä sen peräaukon ympärystä. Pese kädet huolellisesti hanskojen poisto jälkeen. Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttäminen on suositeltavaa.
-Käytä ruoka- ja juomakippojen pesussa vain siihen tarkoitettua tiskiharjaa ja säilytä se erillään.
-On todennäköistä, että perheen muutkin koirat ovat kantajia.

Lähteet: Evira, Tanja Hakkarainan/Evidensia