Andalusianrottaterrieri

Andalusianrottaterrieri (Ratonero bodeguero andaluz)

Ratonero

Andalusianrottaterrieri (”ratikka”) on pieni eteläespanjalainen terrieri, jonka uskotaan polveutuvan kettuterrieristä. Sitä on perinteisesti käytetty pienjyrsijöiden, kuten rottien torjumiseen maatiloilla, viinikellareissa ja satamissa. Ratonerolla on siis voimakas metsästysvietti.

Ulkonäöltään ratonero on pitkäjalkainen, hoikahko ja hieman jackrussellinterrierin oloinen. Turkki on lyhyt ja sileä ja väriltään pääasiassa valkoinen, mustin ja ruskein merkein. Pää on kolmion mallinen ja korvat yleisimmin taipuneet kärjestä lupalle – myös pystykorvat ovat mahdolliset. Häntä on pitkä ja se typistetään Espanjassa perinteisesti neljäsosaan pituudestaan, mutta joskus pentueisiin saattaa syntyä luonnontöpöhäntäisiä pentuja. Säkäkorkeus vaihtelee n. 32 cm ja 45 cm välillä.

Luonteeltaan rottaterrieri on reipas, iloinen ja ihmisystävällinen. Se tuntuu myös olevan muita terriereitä sopuisampi ja tulee pääsääntöisesti hyvin toimeen laumassa. Ratonero rakastaa toimintaa ja sille sopii erinomaisesti harrastukseksi esimerkiksi agility. Espanjalaisen rotuyhdistyksen mukaan ratonero sopii hyvin myös lapsiperheeseen. Ratonero ei ole terrieriroduista herkkähaukkuisempia.

Ratonero