Koiran ruokinta
Kun koirasi on sitten saapunut kotiin, on varsin normaalia, ettei koira syö tai juo kunnolla pariin ensimmäiseen päivään. Stressaantunut koiraeläin ei pysty syömään. Tästä ei tarvitse olla kovin huolissaan, koska kun koira huomaa olevansa turvassa, ruokahalu palaa. Tarhoilla koirat saavat ruoaksi nappuloita ja aiemmin kadulla eläneille koirille jo tämä on eksoottista, mutta voi olla, ettei koira aluksi suostu syömään kuin nappulaa.
Syömätöntä koiraa voi houkutella syömään erilaisin keinoin; ruoan voi pikaisesti lämmittää mikrossa (lämmin ruoka tuoksuu paremmalta) tai siihen voi lisätä jotain ruokahalua herättävää, esim. maustamatonta kanaa, jauhelihaa, kalaa, raejuustoa, maksaa/rusinatonta maksalaatikkoa tai kananmunaa. Tässäkin kannattaa kuitenkin pitää järki matkassa; jos tarjoilet koiralle sisäfilettä pidempään, ei se pian muuta suostukaan syömään.
Suosittelemme myös pitämään kiinni ruoka-ajoista, päätät sitten ruokkia koiraasi useamman kerran tai vain kerran päivässä. Useat kouluttajat suosittelevat, että ruokaa pidetään saatavilla enintään 20min kerrallaan ja jos ruoka ei maistu, otetaan se pois ja seuraavan kerran ruokaa tarjotaan seuraavalla ruoka-ajalla. Herkkuja ei tällä välillä tule antaa siinä määrin, että koira saa niistä vatsansa täyteen.
Juomatonta koiraa taas voi aktivoida kupilla käymiseen lisäämällä veteen jotain elektrolyyttiä (esim. Aptus Nutrisal), jolla ylläpidetään neste- ja suolatasapainoa. Jos koirasi kärsii ripulista, on elektrolyytin käyttäminen erittäin suositeltavaa. Joillain koirilla auttaa, jos vesikupin pohjalle laittaa vaikka palan nakkia.
Toiset koirat taas juovat monta kupillista vettä päivässä. Tämä voi olla joko stressioire tai silkkaa juomisen iloa, kun saatavilla on aina puhdasta vettä. Kummin vain, tällainen yleensä loppuu aikanaan itsekseen. On tietysti hyvä muistaa, että jos koira juo paljon, pitää sen myös päästä usein ulos.
Mitä koiralle sitten kannattaa syöttää? Vaihtoehtoja on periaatteessa kolme; nappulat, luonnonmukainen ruoka tai seka/kotiruoka. Näistä paras vaihtoehto löytyy yleensä vain kokeilemalla, seuraamalla koiran jätösten määrää ja koostumusta sekä turkin että ihon kuntoa.
Nappulat
Jos valitset kuivaruoan koirallesi, suosittelemme hyvälaatuisen nappulan valintaa. Laadun tunnistaa siitä, kun katsoo nappulapussin tuoteselostetta. Selosteessa ainesosat luetellaan siten, että suhteellisesti eniten käytetyt ainesosat mainitaan ensin. Eli jos seloste alkaa jollain lihaperäisellä aineella, ollaan oikeilla jäljillä.
Luonnonmukainen ruokinta / BARF
Luonnonmukaisella ruoalla tarkoitetaan sellaista ruokaa, jota koiraeläimet luonnossa villinä eläessään syövät. Koirasta riippuen tällainen ruoka sisältää lihaa, kanaa, kalaa, riistaa, kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, viljaa ja maitotaloustuotteita.
Suosittelemme tutustumaan BARFin perusperiaatteisiin Murren Murkinan sivuilla, jonne pääset klikkaamalla TÄSTÄ
BARF-tuotteita ja raaka-aineita voi ostaa useimmista lemmikkiliikkeistä, eri yritysten kiertävistä liha-autoista, joissain tapauksissa suoraan teurastamolta sekä hyvin varustelluista marketeista.
BARF ei ole niin vaikeaa toteuttaa, kuin voisi aluksi luulla. Helpoiten alkuun pääsee valmisseoksilla ja tiedon karttuessa voi esim. kasvissoseita alkaa tekemään itse.
Useat kauttamme tulleet koirat ovat luonnonmukaisella/BARF-ruokinnalla. Se on hyvä vaihtoehto silloin, kun koiralla epäillään allergiaa, suolistohäiriöitä tai teollisesti valmistettu ruoka ei muuten vain tunnu koiralle sopivan.
Sekaruokinta
Sekaruokinnalla tarkoitetaan teollisen ja luonnonmukaisen ruoan yhdistämistä. Tapoja ja raaka-aineita on monia, koiran ruokavalio voi koostua pääsääntöisesti esim. nappulasta, mutta sen lisänä tarjotaan raakaa lihaa, kanaa tai kalaa. Se voi myös olla kotiruokaa, joka ei tarkoita ihmisten ruoan loppuja, vaan varta vasten koiralle tehtyä ruokaa. Tällaista on esim. Yrjölän puuro.